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Frequently Asked Questions about 

Employees’ Reduction in Hours 

The Section 125 cafeteria plan regulations and the Patient Protection and Affordable Care Act (ACA) 

require employers to take certain actions when an employee reduces hours. Below are answers to some 

common questions. 

Coverage During a Stability Period 

Q1: An employer has an employee who is reducing hours below 30 hours per week. The employee is 

performing the same job and duties. The employee was determined to be full-time during the most recent 

measurement period. The employee is currently in a stability period. What happens when the employee 

reduces hours during a stability period? 

A1: The employee must be offered coverage through the entire stability period. The employee must 

remain classified as full-time for the rest of the stability period. An employee’s full-time status determined 

in the measurement period determines the employee’s status during the subsequent stability period. This 

is true regardless of why the individual’s hours were reduced, or who chose to reduce the hours. 

Dropping Coverage During a Stability Period 

Q2: An employee who has full-time status based on the prior measurement period is reducing hours 

below 30 hours per week. The employee is in a stability period and has group health plan coverage 

through the employer’s cafeteria plan. May the employee drop the employer-based coverage? 

A2: Yes, if the plan document allows the permitted election change event of reduction of hours and if 

certain conditions are met. 

A plan may allow a participant whose hours are reduced below 30 hours a week because of a change in 

employment status to drop employer-sponsored health coverage mid-year, regardless of whether the 

hour reduction caused a change in the employee’s eligibility status. 

Per the IRS, two conditions must be met: 

1. The employee has been in an employment status under which the employee was reasonably 

expected to average at least 30 hours of service per week and there is a change in that 

employee's status so that the employee will reasonably be expected to average less than 30 
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2. hours of service per week after the change, even if that reduction does not result in the employee 

ceasing to be eligible under the group health plan; and 

3. The revocation of the election of coverage under the group health plan corresponds to the 

intended enrollment of the employee, and any related individuals who cease coverage due to the 

revocation, in another plan that provides minimum essential coverage with the new coverage 

effective no later than the first day of the second month following the month that includes the date 

the original coverage is revoked. 

This would allow an employee, otherwise locked into coverage due to his or her employer’s use of the 

ACA’s measurement and stability period, to drop coverage during a stability period. 

Employee Transfers to New Part-Time Job 

Q3: An employee who has full-time status based on the prior measurement period is reducing hours 

below 30 hours per week. The employee is transferring to a new position that is classified as part-time 

and includes different job duties than the employee’s prior position. What happens when the employee 

moves to a part-time position? 

A3: The general rule is that an employee's status as full-time (30 hours per week) or not full-time (fewer 

than 30 hours per week) during the measurement period determines the employee's status during the 

subsequent stability period. 

There is an exception that applies in very few cases. If an employee who is considered full-time transfers 

into a part-time position, then the employer may treat the employee as other than full-time if: 

• the employee was offered minimum value coverage while full-time from at least the first day of the 

month following the employee’s initial three full calendar months of employment through the 

month that the change in status occurs, 

• the new position is classified as part-time; and 

• the employee is not simply reducing hours at the employee’s existing job. 

If the criteria above are met, then the employer may treat the employee as other than full-time, and move 

the employee to the monthly measurement period, as of the first day of the fourth month after the 

employee transfers to the part-time position. 

This rule only applies if for three months following the change to part-time the employee averages less 

than 30 hours a week. The employer applies the monthly measurement period to this employee through 

the end of the first full measurement period and administrative period that would have applied had the 

employee remained under the applicable look-back measurement period. 
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This information is general and is provided for educational purposes only. It is not intended to provide legal advice. 

You should not act on this information without consulting legal counsel or other knowledgeable advisors. 

 


